Nya sillar till årets julbord. Mats bidrog med Lingonsill. Gusten toppade med Chili- och limesill med sting. Lite starkare smak av chili varje dag.
Lingonsill
Inga konstigheter. 1-2-3 lag med lingon, lök och sill.
Ingredienser
- 1/2 burk inläggningssill
- 1/2 dl ättiksprit
- 1 dl socker
- 1 1/2 dl vatten
- 1/2 gul lök
- 1/2 dl lingon
- svartpeppar
Gör så här
- Koka upp 1-2-3 lagen (ättika, socker och vatten) och låt kallna
- Skär löken i tunna skivor
- Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar
- Lägg sillen, löken och lingonen i en burk och häll på lagen
- Låt stå i kylen 1 dygn
Chili- och limesill
Sill med sting. Lite starkare smak av chili varje dag som sillen får stå i kylen.
Ingredienser
- 1/2 burk inläggningssill
- 1/2 röd chilifrukt
- 1/2 ingefära
- 2 dl Grekisk yoghurt
- saften och skalet av en lime
- svartpeppar
Gör så här
- Skär chilin i tunna skivor
- Riv limeskalet i tunna strimlor och pressa saften
- Riv ingefäran i strimlor
- Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar
- Blanda yoghurt, lime, chili och sillen i en burk
- Låt stå i kylen 1 dygn