Delad glädje är dubbel glädje. Idag delades denna glädje mellan att göra buffén, att bjuda på buffé och att äta buffé. Tredubbel glädje! Stort tack till Bitte, Hanna, Gusten och Oscar för all hjälp under förberedelserna.
På buffé-bordet denna dag hade vi plockat ihop
- Marinerad och saltad Tjälknöl på Lamm
- Parmaskinka
- Spansk Salami av Iberisk gris
- Italiensk Salami, två sorter
- Potatisgratäng
- Skaldjurssallad med Räkor, Tomat, Chili och Vitlök
- Spenatsallad
- Tomatsallad med Mozzarella
- Krabbpaj
- Sparris och Fikon
- Pesto av basilika, solrosfrön och parmesan
- Tapenade av oliver och vitlök
- Gazpacho, dvs tomat och gurksoppa
- Fikonmarmelad
- Syltade trattkantareller
- Gorgonzola, Brie och Cambozola med Crustini
- Bröd från Landerholms bageri i Kneipen
Några av recepten hittar ni här
Spenatsallad
- Ta en påse babyspenat. Lägg i en stor serveringskål
- Blanda 1dl olivolja, salt och peppar och häll över spenaten
- Hyvla 100g parmesan grovt med en osthyvel över salladen
- Ringla balsamvinäger över salladen (på samma sätt som chokladsås över en banana-split)
- Klart!
Skaldjurssallad
- Tina en påse frysta skalade stora räkor (400g).
- Strimla 1/2 rödlök, 1 paprika, och 5 soltorkade tomater. Hacka 1 vitlök. Blanda ner i räkorna.
- Häll 1 dl sweet chilisås, 1msk sesamolja, och 2 msk honung över grönsakerna. (Om honungen inte är flytande, värm den några sekunder i microvågsugnen)
- Lägg en påse ruccolasallad i en serveringskål och blanda ner räkorna och chilisåsen. Strö över flingsalt.
- Klart!
Tomatsallad med Mozzarella
- Skär 8 plommontomater och 400g mozzarella i skivor.
- Varva tomar, mozzarella, basilikablad på ett serveringsfat
- Ringla över olivolja. Strö över flingsalt.
- Klart!
Gaspatcho
Lite känsligare med mängderna.
- 1 burk krossade tomater (ICAs ECO tomatkross är superbra)
- 1 gurka
- 2 röda paprikor
- 1 schalottenlök
- 8 basilikablad (eller fryst från ICA)
- 1,5 msk rödvinsvinäger
- 0,5 dl olivolja
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
- 2 dl grönsaksbuljong
- 0,5 tsk socker
- Skölj rensa och hacka grönsakerna.
- Mixa grönsakerna i en mixer tillsammans med basilika, vinäger, olivolja, salt och peppar. Kör till grov puré.
- Häll över i en bunke och späd med buljong till lagom konsistens. Skall vara lite tjock och trög.
- Ställ soppan kallt i minst 2 timmar.
Pesto
- Rosta solrosfrön i en stekpanna. Låt svalna
- Blanda basilika, pressad vitlök, solrosfrön, olivolja, riven parmesan, salt, peppar. Späd med olivolja till lagom konsistens.
- Klart!
Tapenade
- Mixa svarta och gröna oliver med en stavmixer
- Blanda oliver, pressad vitlök, olivolja, salt, peppar. Späd med olivolja till lagom konsistens.
- Klart!
Krabbpaj
Pajdeg
- 125g margarin
- 3dl vetemjöl
- 1 msk vatten
Fyllning
- 200g krabbkött eller krabbpinnar
- 1 msk chilisås
- 1 dl ärtor
- 2 dl creme fraishe
- 1 dl majonäs
- 3 msk hackad purjolök
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 2 droppar tabasco
- salt, peppar
Grarnering
- dill
- röd stenbitsrom
Grädda pajskalet c:a 20 min i 175-200 grader. Låt kallna. Fyll och garnera. Serveras kall.