En del recept liksom fastnar som en återkommande vardagsrätt. Detta är ett exempel. Alternativ till wok.
Receptet publicerades i Buffé nr 2 2007, sida 29 och på ICA.se.
Ingredienser
- 2 kg tunna revbensspjäll eller kamben. Mats> vi tar alltid utskuren kotlett / långhare.
- ca 4 cm färsk ingefära. Mats> eller malen ingefära.
- 2 hela solovitlökar (eller 6-8 vitlöksklyftor)
- 3/4 dl sesamolja
- 1 dl japansk soja
- 1 dl sweet chilisås
- 1 dl mörk sirap
- salladslök och sesamfrön till garnering
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C.
- Skär bort ev hinnor från benen. Skär mitt i köttet mellan varje revben och lägg dem styckvis i en långpanna med höga kanter. Blir det trångt, fördela benen och såsen i 2 långpannor.
- Skala ingefäran och skär i bitar. Skala vitlöken och skär i grova bitar. Mixa detta i en matberedare tillsammans med sesamoljan. Tillsätt soja, sweet chilisås och sirap. Blanda väl.
- Häll marinaden över de delade spjällen. Tillaga mitt i ugnen i ca 45 minuter. Ös då och då och vänd benen efter ca 30 minuter. Låt stå inne på 100°C ca 1 timme.
- Garnera med sesamfrön och hackad salladslök vid servering. Perfekt plockmat men passar också som huvudrätt, tex med ris och salllad till.