Nytt från nyårsmiddagen 2010 hos Tova och Mats. Mycket god oxfile med rotsaksgratäng. Receptet är publicerat i Buffé nr 12 2003, sida 22, på ICA.se, och i AlltOmMat.
Ingredienser
- 800 g oxfilé (putsad)
- 1 msk smör + 1 msk olja till stekning
- Marinad 1
- 2 msk sojasås
- 1 msk hoisinsås (asiatiska hyllan)
- 1/2 tsk salt
- 2 msk olja
- 1 tsk socker
- Marinad 2
- 1 dl vitvinsvinäger
- 1/2 dl vatten
- 2 dl olivolja
- 1 tsk salt
- 1 tsk socker
- 1/2 tsk grovmalen svartpeppar
- 2 finhackade vitlöksklyftor
- 1 kruka finhackad persilja
- 1/2 dl hackad kapris
Gör så här
- Två dagar före festen. Blanda ingredienserna till marinad 1. Lägg filén i dubbla plastpåsar. Häll över marinaden. Knyt påsarna. Låt stå i kylen över natten.
- Dagen före festen. Sätt ugnen på 150°C. Ta ut oxfilén och torka av den. Bryn filén hastigt runt om i en het stekpanna.
- Lägg över på en ugnsplåt. Stick in en stektermometer i mitten av köttet. Ugnsstek tills innertemperaturen är 55°C, ca 30 minuter. Linda in filén i aluminiumfolie. Ställ in i kylen.
- Blanda samman marinad 2.
- Skär filén i cm-tunna skivor. Lägg dem i en skål. Häll över marinaden, täck med plastfolie och låt stå kallt till strax före servering.
- Nyårsafton. Ta fram köttet innan gästerna kommit. Lägg över xfiléskivorna på ett vackert fat. Skeda över marinaden.