Fantastisk god inkokt lax som tagit en given plats på vårt julbord. Gör laxen dagen innan och låt den dra i lagen. Laxen får en frisk syrlig smak av den kryddiga vinägerlagen. Måste (!) garneras med den goda pepparrots- och gurkkrämen före servering, som pricken över i’t.Recept från ICA Buffé nr 12 2007, sida 11
Ingredienser
- 500 g skinn- och benfri laxfilé. Mats> Köp färdia frysta laxbitar och dela i 3-4 bitar.
- 2 morötter
- 1 rödlök
- 4 1/2 dl vatten
- 3 dl rödvinsvinäger
- 10 vitpepparkorn
- 10 kryddnejlikor
- 5 lagerblad
- 1 1/2 msk salt
GURKKRÄM
- 1 liten gurka
- 2 msk färskriven pepparrot
- 1 1/2 dl gräddfil
- 2 tsk olivolja
Gör så här
- Skala och skär morot och rödlök i tunna skivor.
- Koka upp vatten, vinäger och kryddorna. Lägg i morots- och lökskivor.
- Skär laxen i 4-5 cm stora tärningar. Lägg dem i den varma lagen. Låt kastrullen med laxen stå på plattans eftervärme under lock i 10 minuter.
- Ställ laxen med lagen i kylskåp över natten.
- Skala och dela gurkan på längden. Skrapa ut kärnorna. Tärna gurkan fint och blanda med pepparrot och gräddfil. Smaka upp med olivolja, 1 krm salt och 1/2-1 krm svartpeppar. 6. Skär selleri och rädisor så tunt som möjligt. Plocka dillen.
- Vid servering, lyft upp laxen ur lagen och låt rinna av. Lägg på lite gurkkräm och toppa med selleri, rädisor och dill.
Variationer & Kommetarer
- Smaka av gurkkräken och tillsätt mer pepparrot ‘efter behag’.