Är det för sent att grilla i slutet av december? Eftersom all rökt lax var slut från Gränsö iår provade vi att röka vår egen färska lax på grillen. Låg värme från glöden och blöta rökspån. C:a 45-60 min röktid. Otroligt, fantastiskt gott. Helt underbart med den lite syrliga grönkålssalladen som kommer i orginal från Allt Om Mat, men fick en liten justering föl att passa till laxen.
Grönkålssallad
- grönkål
- isbergssallad
- 1 förp halloumniost (c:a 200g)
- 1 dl solrosfrön
- flingsalt med citron
Syrlig dressing
- 2 msk honung
- 2 msk apelsinjuice
- 2 msk olivolja
- 2 msk vit vinäger
- salt
- peppar
Lax
- Laxfilé
- Salt
Gör så här:
- Salta den färska laxen och låt den dra några timmar i kylen.
- Lägg grillkolen på sidorna i grillen och lämna plats i mitten så att laxen kan grillas indirekt. Tänd och låt grillen komma upp i värme. Lägg på de blöta rökspånen. Lägg laxen i röken med skinnsidan ner.
- Ansa (skär bort mitt skälken) och grovstrimla grönkålen. Förväll den i 3 minuter i kokande saltat vatten. Låt den rinna av. Skär isbergssalladen. Blanda.
- Rosta solrosfröna i stekpanna. Stek halloumniosten så den får färg. Lägg ner i salladen.
- Blanda ingredienserna till dressingen. Kör med mixer till en slät dressing.
- Hämta laxen. Servera sallad, dressing och lax.
Det är helt klart aldrig för sent att grilla. Varma kläder rekommenderas!