Det är en tradition på SMHI, instiftad av KOPP, att alla driftsättningar skall även har ett middagsmoment. Så, … när det drog ihop sig till införande av Grib2 samlades vi kring en Engelsk middag. Jag bidrag med Shepherds pie.
Ingredienser
- 600 gram lamm- eller blandfärs.
- 125 gram sidfläsk, eller bacon
- 1 gul lök
- 1 st morot
- 3 sellerikälkar
- 3 msk tomatpuré
- 2 msk vetemjöl
- 2 dl buljong
- 3 msk worcestershiresås (soja, balsamvinäger, socker, tomatpuré)
- salt och peppar
Mos
- 1 kg potatis
- 1 dl rapsolja
- 2 st ägggulor
- muskotnöt, salt och peppar
Gör så här
- Skala och koka potatisen, häll av vattnet och pressa i potatispress. Tillsätt rapsolja, äggulor, salt, peppar och muskotnöt. Vispa moset väl.
- Skala lök och morot och finhacka dem. Skär selleri i tunna skivor.
- Stek färsen och bacon i en gryta stekpanna, tillsätt grönsaker efter en stund, senare tomatpuré och sist vetemjöl. Slå på buljong och worcestershiresås. Salta, peppra och låt vätskan sakta koka några minuter. Köttförssåsen ska vara ganska torr så se upp så grytan inte bränns vid.
- Lägg färsen i en ugnsform och bred eller spritsa moset över.
- Sätt ugnen på 225 grader. Grädda i ugn ca 25 minuter eller tills potatismoset har fin färg.