Under semestern i Hålviken är det långt till Landerholms i Kneipen. Då blir det till att baka själv. Om du vill ha färskt bröd, inte bli ‘kladdig om händerna’, och har några timmar över. Prova det här receptet.
Ingredienser
- 1/2 pkt jäst
- 1 tsk socker ( eller 1 msk honung)
- 1 tsk salt
- 4 dl vatten
- 8 dl vetemjöl
- 1 dl solrosfrön
Gör så här
- Blanda jäst, (fingervarmt) vatten, salt, socker.
- Blanda ner vetemjöl och rör till en jämn smet.
- Låt degen jäsa i 2 timmar.
- Lägg degen på en plåt, eller i en form.
- Låt degen jäsa ytterligare 15 minuter.
- Värm ugnen till 250 grader och grädda i 15 minuter.
- Sänk värmen till 125 grader och grädda i ytterligare 45 minuter.
Variationer
- Byt vetemjöl mot lantbrödsmjöl