Toppen med tapas på sommaren. Här är några recept som vi provade.
Auberginerullar fyllda med getost och spenat
Ingredienser
- 1 aubergine
- 125g getost
- 100g ricotta
- 4 msk ströbröd
- 100g spenat
- 2 msk rostade solrosfrö
- olja
- salt och peppar
Gör så här
- Skiva auberginen tunt på längden, strö över salt och låt vila i 30 minuter. Torka av saften som tränger ut. Pensla med olja.
- Blanda ricotta, getost, ströbröd, solrosfrö och spenat.
- Grilla i en grillpanna på hög värme.
- Lägg ost- och spenatblandning på aubergineskivorna och rulla ihop
- Lägg i en ungsfast form och stek i 175 C i 15 min
Heta köttbollar i tomatsås
Ingredienser
- 50g färsk chorizo
- 250g köttfärs
- 2 vitlöksklyftor
- 1 liten gul lök
- 2 msk ströbröd
- 3 msk persilja
- 1 1/2dl vetemjöl
Gör så här
- Blanda chorizo och köttfärs. Rör ner vitlök, gul lök, ströbröd och persilja. Salta och peppra.
- Rulla färsen till köttbullar och pudra med mjöl.
- Stek köttbullarna till de fått färg och är genomstekta.
- Hacka lök. Fräs lök, paprikapulver och vitlök i olivolja till löken är genomskinlig. Tillsätt vin och låt koka i någon minut.
- Tillsätt passerade tomater, timjan och lagerblad. Sjud i 10 minuter.
- Servera såsen i en skål och lägg i köttbullarna.
Kycklingcroissanter med spenat och färskost
Ingredienser
- 2 msk olja
- 4 kycklingfiléer
- färsk spenat
- 450g smördeg
- 200g färskost
- 1/2 citron
- 1 ägg
Gör så här
- Stek kycklingfiléerna. Dela i mindre bitar. Ställ åt sidan.
- Förväll spenaten i en panna, krama ut ev vätska och hacka fint.
- Kavla ut smördegsplattorna och dela till trekanter.
- Blanda citronsaft och färskost. Smaka av med salt och peppar.
- Lägg kyckling på degbitarna, bred på färskosten och lägg på spenat.
- Vik in kanterna och rulla ihop trekanten till croissanter.
- Pensla med ärr och grädda i 15-20 minuter till fin färg.
Avokadosalsa på libanesiskt tunnbröd
Ingredienser
- 2 avokado
- 1 rödlök
- saften av 1 lime
- persilja
- tortillabröd
Gör så här
- Blanda avokado med rödlök, lime och persilja.
- Smaka av med salt och peppar
- Värm och sela tortillasbröden i bitar
- Servera salsan på bröden
Grillad brie med solrosfrö
Ingredienser
- brie
- solrosfrö
- olja
Gör så här
- Rosta solrosfrö i en panna. Blanda med olja.
- Lägg osten på plåten och bred över solrosfrö.
- Grädda 10 minuter i ugn i 200 C.
Örtmarinerad fetaost
Ingredienser
- 500g fetaost
- 1 röd chili
- 50g svarta oliver, urkärnade
- rosmarin
- salvia
- mynta
- 2dl olivolja
- peppa
Gör så här
- Skär fetaosten i bitar och lägg i en skål
- Hacka chili och vitlök.
- Blanda med oliver, örter och salt.
- Låt marinera över natten i kylskåp.
Tomatcarpaccio
- 8 tomater
- 150g gula körsbärstomater
- Ruccola
- 3 msk Olivolja
- 2 msk vitvinsvinäger
- Salt, peppar och oregano
Gör så här
- Skär och sprid tomatskivorna på ett fat
- Skär och skrid ut körsbärstomaterna över tomatskivorna
- Strö över ruccola
- Ringla olivolja och vinäger över tomaterna
- Krydda med salt, peppar och oregano
- Servera med rostat vitt bröd
Friterade sötpotatisklyftor
Ingredienser
- Sötpotatis
- Olivolja
- Timjan
- Chilipulver
- Olja
Gör så här
- Skala och skär sötpotatisen i klyftor
- Lägg på en plåt och ringla över olja
- Stek i ugn 225 C
Crostini med olivtapenade
Ingredienser
- 12 skivor av baguette (eller Crostini)
- 2 viltöksklyftor
- 4 msk olivolja
- 125 g svarta oliver
- 1 msk kapris
- 2 msk tomatpuré
- 2 tsk balsamvinägre
Gör så här
- Skär baguetten i skivor och lägg på en plåt.
- Pressa vitlöken och gnid in skivorna med vitlöken. Ringla över olivolja
- Rosta i ugnen, 200 C i 5 minuter tills skivorna är gyllenbruna och knapriga Crostini.
- Mixa oliver, kapris, rostade solrosfrö, vinäger till en jämn blandning med mixer. Smaka av med salt och peppar.
- Bred tapenaden på Crostinin.