I början på 80-talet var vi trogna lunch-gäster på Restaurang Java i Uppsala. På menyn fanns alltid en Saté på Kyckling, Biff eller Räkor. Jordnötsåsen var fantastiskt god.
En dag vågade jag fråga efter receptet på denna goda sås. Svaret blev både överraskande och enkelt; den gör vi på vatten och sås-pulver. Och därmed började vi experimentera hemma för att hitta ett recept som smakade lite som på Java.
Receptet nedan har vi använt nu i kanske 25 år. Hanna frågade i veckan hur man gör jordnötssås. Och vi skrev ihop receptet på en lapp (se foto).
Ingredienser
- 1 burk kokosmjölk
- 2 tks grön currypasta (mer ger starkare sås)
- 1/2 burk jordnötssmör
- 1 msk socker
- 1 sk soja
- salt
- (om smaken blir för tunn, ta lite kycklingfond)
Gör så här
- Värm kokosmjölken i en kastrull
- Blanda i jordnötsmöret och currypastan
- Låt koka upp och koka sakta en stund så såsen tjocknar
- Smaka av med socker, salt, soja och ev fond.
Varianter
- Köp Saté-pulver och smaksätt för ett alternativ smak.
- Mixa jordnötter och tillsätt i såsen.