En ny favorit i familjen har blivit ett recept på grytstek. Hur enkelt som helst; Ta en stek, lägg i en gryta med lock och ställ in i ungen, gör något annat i tre timmar, ta fram och ät upp. Vi har provat några varianter på både skinkstek och nötstek. Fungerar på alla sorters köttkvalité; Skinka, Fransyska eller Högrev.
En variant som passar som alternativ till hamburgare är ‘pulled pork’. En kryddig och rökig skinkgryta som serveras mellan bröd (som hamburgare) med sallad och tomat. Drygt, gott och festligt. Se recept i slutet på sidan.
Grytstek
Ingredienser (kan det bli enklare?)
- En stek på 1,5 kg eller mer
- En gryta med lock
- En ugn
Gör så här
- Ta steken.
- Lägg steken i grytan och lägg på locket
- Ställ in i ugnen och sätt på 125 grader.
- Vänta 4 timmar…
- Ta ut grytan, lyft ur steken.
- Sila stekskyn, späd eventuellt med vatten, red med Majsena.
- Skär upp köttet, servera med potatis och sås.
Varianter
- Ta skinksteken och skär flera djupa jack in i köttet med en spetsig kniv. Stoppa in bitar av bacon, oliver och rosmarin.
- Ta nötsteken och krydda med grillkryddor. T.ex. från Schwartz’s i Montreal (en klassiker).
Pulled Pork
Gör en gryttek. Se recept på Pulled Pork i ICA Buffé. I ICA’s recept skall man tillaga steken i grillsås. Vi brukar följa receptet ovan och tillaga steken i sitt eget spad. Sedan, dra sönder köttet i trådar och blanda samman med stekens spad och grillsås. Börja med grillsåsen och späd sedan med spad till en lagom kladdig konsistens. Välj en söt Amerikansk grillsås med honung, röksmak och kanske chili.