Menu
GOTHE.SE
Familjen Göthe's hemsida
  • Hem
  • Mer
    • Mats Göthe
    • design.gothe.se
    • Lindgatan
    • Hålviken
    • Brytsbo Vsf
    • Hanna och Oscar
    • Ellie
  • Blogs
    • Mat & Recept
    • Resor & Bilder
    • Album
    • Blog
    • @IBM
    • @SMHI
    • @Uppsala University
  • English
  • Swedish
Close Menu
January 1, 2018

Nyårsmiddag 2018

mats Mat & Recept

Dadlar med färskost och lufttorkad skinka

nyar2018-1
 

Ingredienser

Daddlar

  • färska daddlar (2 st per portion)
  • Philadelpia färskost
  • lufttorkad skinka

Appelsinvinegrette

  • 2 msk honung
  • 2 msk apelsinjuice
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vit vinäger
  • salt
  • peppar

Gräslöksvinegrette

  • gräslök
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vit vinäger
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skär ett snitt i daddeln
  2. Fyll med färskost
  3. Svep in med två skivor lufttorkad skinka
  4. Lägg på ett ugnsfat och ställ in i 175C i 5 minuter så
  5. Lägg lite sallad och två daddlar på fatet. Skeda över lite gul och grön vinegrette

Vin

Vin Winning, Riesling 2016. Nr 79393

Lammytterfilé med Potatisterrin

nyar2018-2

Lammytterfilé

Ingredienser

  • Lammyterfilé
  • Amerikansk BBQ-rub
  • Pankas

Gör så här

  1. Skär filén fri från hinnor. (ta undan till såsen).
  2. Häll Amerikansk BBQ-rub och Pankas på en tallrik och panera filén i kryddorna.
  3. Låt filén ligga och dra in kryddningen.
  4. Stek någon minut till köttet är rosa i kärnan
  5. Skär till servering

Lammsky

Ingredienser

köttputset, hackat
2 msk smör
1 (schalotten)lök, i bitar
2 vitlöksklyftor, i bitar
1 ½ dl torrt, vitt vin
1 liter kyckling- och kalvfond
1 lagerblad
½ dl timjan
salt
1 msk vitvinsvinäger
2 msk smör
2 msk vetemjöl

Gör så här

  1. Bryn putset i smör.
  2. Lägg i lök och vitlök mjuka, tillsätt vinet och koka ihop något.
  3. Tillsätt buljongen, lagerblad och timjan.
  4. Koka upp, sänk värmen till låg och sjud länge, gärna flera timmar.
  5. Krydda med salt (och en lite vinäger)
  6. Sila sedan buljongen och koka ihop den ytterligare något.
  7. Före servering, rör ner en matsked smör.

Potatisterrin

Ingredienser

  • 1/2 kg potatis
  • 1 /2 dl crème fraîche
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl riven ost
  • salt peppar
  • 2 st ägg

Gör så här

  1. Skala och skiva potatisen tunt. Koka upp crème fraiche och grädde. Ta kastrullen från värmen och rör i ost, salt och peppar. Blanda i potatisskivorna.
  2. Vispa upp äggen lätt och blanda med potatisen.
  3. Klä en form med löstagbar kant med aluminiumfolie. Häll i potatisen och platta till.
  4. Tillaga i ugnen, 1 timme, tills potatisen är mjuk. Låt vila i 15 minuter.
  5. Lossa formen och skär ut bitar.

Vin

Zenato, Merlot 2013, nr 32224

Citron- och Limecheesecake

nyar2018-3

Recept frpn ICA.se.

Ingredienser

Botten

  • 150 g rumstempererat smör
  • 300 g digestivekex
  • 70 g kokosflingor

Fyllning

  • 6 st gelatinblad
  • saft och finrivet skal av 3 st lime
  • saft och finrivet skal av 1 st citron
  • 600 g rumstempererad naturell färskost av cream cheese-typ
  • 770 g kondenserad mjölk
  • 2 1/2 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Lägg bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Smula kexen fint, i en mixer eller genom att lägga dem i en plastpåse, knyta igen och kavla påsen.
  4. Blanda smöret, smulorna och kokosflingorna ordentligt och tryck ut massan i formen. Använd baksidan av en sked eller botten av ett glas för att få en jämn yta.
  5. Låt botten vila i kylen medan du gör fyllningen.
  6. Lägg gelatinblad i kallt vatten i ca 10 min.
  7. Tvätta lime och citron och finriv skalet och pressa ut saften.Värm upp citron- och limesaften och smält gelatinet i saften. Låt svalna.
  8. Lägg rumstempererad färskost i en bunke och rör med gaffel tills den är mjuk och krämig. Rör ned den kondenserade mjölken och blanda väl. Blanda ned lime-, citronsaft och finrivna lime- och citronskal medan du rör om. Rör ned den vispade grädden.
  9. Häll smeten över botten och låt svalna i kyl i minst fyra timmar.  
 

nyar2018-4

Related Posts

Mat & Recept

Picklade Senapsfrö (med Rödlök)

Picklade gula och bruna senapsfrö. Senap med lök, eller lök med lite senap. Efter smak eller vad man skall ha inläggningen till.

Mat & Recept

Satay med Kyckling eller Biff

Fantastiskt god jordnötsås till kyckling eller biff. Kraftig smak av chili, lime och koriander

Mat & Recept

Steka på Saltsten

Prova att steka kött på saltsten.

Back To Top
GOTHE.SE
  • Hem
  • Mer
    • Mats Göthe
    • design.gothe.se
    • Lindgatan
    • Hålviken
    • Brytsbo Vsf
    • Hanna och Oscar
    • Ellie
  • Blogs
    • Mat & Recept
    • Resor & Bilder
    • Album
    • Blog
    • @IBM
    • @SMHI
    • @Uppsala University
© 2018 Mats Göthe at GOTHE.SE