Menu
GOTHE.SE
Familjen Göthe's hemsida
  • Hem
  • Mer
    • Mats Göthe
    • design.gothe.se
    • Lindgatan
    • Hålviken
    • Brytsbo Vsf
    • Hanna och Oscar
    • Ellie
  • Blogs
    • Mat & Recept
    • Resor & Bilder
    • Album
    • Blog
    • @IBM
    • @SMHI
    • @Uppsala University
  • English
  • Swedish
Close Menu
June 21, 2015

Midsommarsill

mats Mat & Recept

När regnet stod som spön i backen provade vi tyska korvar från Stuttgart och nya sillsorter till midsommarlunchen. Citron- och vitlökssillen röstades fram som bästa sort. Dijonsillen var ett bra alternativ till den lite sötare senapssillen. Den picklade sillen med gulbeta var ok, men vanlig inlagd sill är bättre. Pestosillen var en rolig variant på tomatsill med sherry.

Citron och vitlökssill

Olle Nymans sill med persilja, vitlök och citron. Enkel med en härlig frisk smak Recept från ICA.se.

Ingredienser

  • 1 burk inläggningssill
  • 1/2 dl ättiksprit
  • 1 dl socker
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 citron (finrivet skal och juice)
  • 2 dl hackad persilja
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Koka upp 1-2-3 lagen (ättika, socker och vatten) och låt kallna
  2. Skala och skär vitlöken i tunna skivor
  3. Riv citronskal och pressa citronjuicen
  4. Blanda ner citronskal, juice, vitlök och svartpeppar i lagen
  5. Häll av, skölj och skär sillen i sneda bitar
  6. Lägg sillen i en burk och häll på lagen
  7. Låt stå i kylen 1 dygn

Sill dijonnaise

Litte mildare och lite syrligare jfm vanlig senapssill. på ICA.se

Ingredienser

  • 1 burk inläggningssill
  • 1/2 dl cornichons (Små j-a gurkor)
  • 2 dl crème fraiche
  • 2 msk dijonsenap
  • 4 msk majonnäs
  • 1/2 dl hackad dill
  • 1/2 dl hackad persilja

Gör så här

  1. Häll av sillen, skölja av och låt den rinna av ordentligt
  2. Skär sillen i sneda bitar om
  3. Hacka cornichonerna.
  4. Blanda crème fraiche, senap, majonnäs, dill och persilja.
  5. Blanda ner sill och cornichoner.
  6. Låt stå i kylen 1 dygn

Inlagd sill med gulbetor

Picklad sill. Lite svag doft och smak av gul/röd betor. Recept på ICA.se.

Ingredienser

  • 1 burk inläggningssill
  • 1/2 dl ättiksprit
  • 1 dl strösocker
  • 1 1/2 dl vatten
  • 1 rödlök
  • 1 morot
  • 1 gulbeta
  • 2 msk fint hackad färsk pepparrot
  • 1/2 dl hackad dill

Gör så här

  1. Skala lök, morot, gulbeta och pepparrot
  2. Skär löken i klyftor. Skiva moroten tunt på snedden. Skiva gulbetan så tunt som möjligt. Hacka pepparroten.
  3. Koka upp ättikssprit med socker och vatten
  4. Lägg ner lök, morot och gulbeta och låt det koka upp. Låt svalna.
  5. Häll av sillen och låt den rinna av. Blanda sillen med grönsakerna och lagen.
  6. Låt stå i kylen 1 dygn

Röd pestosill

Tomatsill är alltid tomatsill. Mycket smak av tomat. Notera att receptet nedan är med matjesill. Lite sötare än inläggningssill i receptet från ICA.se

Ingredienser

  • 5 st soltorkade tomater
  • 1/2 dl hackad färsk basilika (eller fryst)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 burk matjesill
  • (riven parmesanost)

Gör så här

  1. Strimla soltorkade tomater. Lägg i en kopp och häll på kokande vatten. Lår dra i 5 min. Häll av vattnet.
  2. Blanda tomater, tomatpuré och basilika i en bunke. Pressa vitlöksklyftan. Blanda i crème fraiche.
  3. Rör lätt ihop till en krämig sås.
  4. (Ev blanda i osten)
  5. Skär sillen snett tvärs över filéerna i lagom stora bitar. Blanda sillen med såsen.
  6. Låt stå i kylen 1 dygn

Related Posts

Mat & Recept

Picklade Senapsfrö (med Rödlök)

Picklade gula och bruna senapsfrö. Senap med lök, eller lök med lite senap. Efter smak eller vad man skall ha inläggningen till.

Mat & Recept

Satay med Kyckling eller Biff

Fantastiskt god jordnötsås till kyckling eller biff. Kraftig smak av chili, lime och koriander

Mat & Recept

Steka på Saltsten

Prova att steka kött på saltsten.

Back To Top
GOTHE.SE
  • Hem
  • Mer
    • Mats Göthe
    • design.gothe.se
    • Lindgatan
    • Hålviken
    • Brytsbo Vsf
    • Hanna och Oscar
    • Ellie
  • Blogs
    • Mat & Recept
    • Resor & Bilder
    • Album
    • Blog
    • @IBM
    • @SMHI
    • @Uppsala University
© 2018 Mats Göthe at GOTHE.SE