Menu
GOTHE.SE
Familjen Göthe's hemsida
  • Hem
  • Mer
    • Mats Göthe
    • design.gothe.se
    • Lindgatan
    • Hålviken
    • Brytsbo Vsf
    • Hanna och Oscar
    • Ellie
  • Blogs
    • Mat & Recept
    • Resor & Bilder
    • Album
    • Blog
    • @IBM
    • @SMHI
    • @Uppsala University
  • English
  • Swedish
Close Menu
July 19, 2014

Sommar-tapas

mats Mat & Recept, Mats Göthe

Toppen med tapas på sommaren. Här är några recept som vi provade.

Auberginerullar fyllda med getost och spenat

sommarmat2014_030 

Ingredienser

  • 1 aubergine
  • 125g getost
  • 100g ricotta
  • 4 msk ströbröd
  • 100g spenat
  • 2 msk rostade solrosfrö
  • olja
  • salt och peppar

Gör så här

  • Skiva auberginen tunt på längden, strö över salt och låt vila i 30 minuter. Torka av saften som tränger ut. Pensla med olja.
  • Blanda ricotta, getost, ströbröd, solrosfrö och spenat.
  • Grilla i en grillpanna på hög värme.
  • Lägg ost- och spenatblandning på aubergineskivorna och rulla ihop
  • Lägg i en ungsfast form och stek i 175 C i 15 min

Heta köttbollar i tomatsås

sommarmat2014_025

Ingredienser

  • 50g färsk chorizo
  • 250g köttfärs
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 liten gul lök
  • 2 msk ströbröd
  • 3 msk persilja
  • 1 1/2dl vetemjöl

Gör så här

  1. Blanda chorizo och köttfärs. Rör ner vitlök, gul lök, ströbröd och persilja. Salta och peppra.
  2. Rulla färsen till köttbullar och pudra med mjöl.
  3. Stek köttbullarna till de fått färg och är genomstekta.
  4. Hacka lök. Fräs lök, paprikapulver och vitlök i olivolja till löken är genomskinlig. Tillsätt vin och låt koka i någon minut.
  5. Tillsätt passerade tomater, timjan och lagerblad. Sjud i 10 minuter.
  6. Servera såsen i en skål och lägg i köttbullarna.

Kycklingcroissanter med spenat och färskost

sommarmat2014_031

Ingredienser

  • 2 msk olja
  • 4 kycklingfiléer
  • färsk spenat
  • 450g smördeg
  • 200g färskost
  • 1/2 citron
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Stek kycklingfiléerna. Dela i mindre bitar. Ställ åt sidan.
  2. Förväll spenaten i en panna, krama ut ev vätska och hacka fint.
  3. Kavla ut smördegsplattorna och dela till trekanter.
  4. Blanda citronsaft och färskost. Smaka av med salt och peppar.
  5. Lägg kyckling på degbitarna, bred på färskosten och lägg på spenat.
  6. Vik in kanterna och rulla ihop trekanten till croissanter.
  7. Pensla med ärr och grädda i 15-20 minuter till fin färg.

Avokadosalsa på libanesiskt tunnbröd

sommarmat2014_027

Ingredienser

  • 2 avokado
  • 1 rödlök
  • saften av 1 lime
  • persilja
  • tortillabröd

Gör så här

  1. Blanda avokado med rödlök, lime och persilja.
  2. Smaka av med salt och peppar
  3. Värm och sela tortillasbröden i bitar
  4. Servera salsan på bröden

Grillad brie med solrosfrö

sommarmat2014_032

Ingredienser

  • brie
  • solrosfrö
  • olja

Gör så här

  1. Rosta solrosfrö i en panna. Blanda med olja.
  2. Lägg osten på plåten och bred över solrosfrö.
  3. Grädda 10 minuter i ugn i 200 C.

Örtmarinerad fetaost

sommarmat2014_022

Ingredienser

  • 500g fetaost
  • 1 röd chili
  • 50g svarta oliver, urkärnade
  • rosmarin
  • salvia
  • mynta
  • 2dl olivolja
  • peppa

Gör så här

  1. Skär fetaosten i bitar och lägg i en skål
  2. Hacka chili och vitlök.
  3. Blanda med oliver, örter och salt.
  4. Låt marinera över natten i kylskåp.

Tomatcarpaccio

sommarmat2014_023Ingredienser

  • 8 tomater
  • 150g gula körsbärstomater
  • Ruccola
  • 3 msk Olivolja
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • Salt, peppar och oregano

Gör så här

  1. Skär och sprid tomatskivorna på ett fat
  2. Skär och skrid ut körsbärstomaterna över tomatskivorna
  3. Strö över ruccola
  4. Ringla olivolja och vinäger över tomaterna
  5. Krydda med salt, peppar och oregano
  6. Servera med rostat vitt bröd

Friterade sötpotatisklyftor

sommarmat2014_029

Ingredienser

  • Sötpotatis
  • Olivolja
  • Timjan
  • Chilipulver
  • Olja

Gör så här

  1. Skala och skär sötpotatisen i klyftor
  2. Lägg på en plåt och ringla över olja
  3. Stek i ugn 225 C

Crostini med olivtapenade

sommarmat2014_026

Ingredienser

  • 12 skivor av baguette (eller Crostini)
  • 2 viltöksklyftor
  • 4 msk olivolja
  • 125 g svarta oliver
  • 1 msk kapris
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 tsk balsamvinägre

Gör så här

  1. Skär baguetten i skivor och lägg på en plåt.
  2. Pressa vitlöken och gnid in skivorna med vitlöken. Ringla över olivolja
  3. Rosta i ugnen, 200 C i 5 minuter tills skivorna är gyllenbruna och knapriga Crostini.
  4. Mixa oliver, kapris, rostade solrosfrö, vinäger till en jämn blandning med mixer. Smaka av med salt och peppar.
  5. Bred tapenaden på Crostinin.

Related Posts

Mat & Recept

Picklade Senapsfrö (med Rödlök)

Picklade gula och bruna senapsfrö. Senap med lök, eller lök med lite senap. Efter smak eller vad man skall ha inläggningen till.

Mat & Recept

Satay med Kyckling eller Biff

Fantastiskt god jordnötsås till kyckling eller biff. Kraftig smak av chili, lime och koriander

Mat & Recept

Steka på Saltsten

Prova att steka kött på saltsten.

Back To Top
GOTHE.SE
  • Hem
  • Mer
    • Mats Göthe
    • design.gothe.se
    • Lindgatan
    • Hålviken
    • Brytsbo Vsf
    • Hanna och Oscar
    • Ellie
  • Blogs
    • Mat & Recept
    • Resor & Bilder
    • Album
    • Blog
    • @IBM
    • @SMHI
    • @Uppsala University
© 2018 Mats Göthe at GOTHE.SE