Jag snubblade över detta receptet i en DN-bilaga som låg på fika-bordet på SMHI. Vi får ju alla tidningar som vi levererar väder till. Receptet verkade spännande och är hämtat från Leif Mannerströms bok “Mannerströms jul” (Nordstedts).
Smaken har en jul-karraktär med kanel, men russin, resé-peppar ger en spännande överraskning. Jag provade att tillsätta lite chiliflakes vilket skapa en mer het smak vilket känns helt rätt och fel med grädde. Supergott.
Ingredienser
- 1 dl vatten
- 1 dl portvin
- 1 dl socker
- 1 dl frysta lingon
- 1 kanelstång Mats> eller bara malen kanel
- 1 msk rosé-peppar
- 4 svartpepparkorn
- 2 lagerblad
- 1/2 dl gula russin Mats> eller vanliga röda russin
Severas med vispad grädde eller till ostbricka
Gör så här
- Koka upp vatten, portvin, socker med kryddor och lagerblad
- Skala päronen och dela i klyftor.
- Lägg päronen i lagen med russinen och låt sjuda i 20 minuter tills de känns mjuka.
- Låt svalna i lagen över natten i kylskåp.
Kommentarer och variation
- Lagen blir mer spännande om med lite chili. Ta en nypa chiliflakes och låt koka med.