När passer sill bäst på smörgåsbordet? Jul, påsk, sommar, och allt däremellan! Här är några favoriter.
Och det är alltid samma steg i ‘Gör så här’.
1. Rör ihop såsen.
2. Lägg i sillen.
3. Ställ i kylen.
Kan det bli lättare?
Örtsill
Recept från julbordet 2014. Mild smak av gröna örter.
- 1 dl färska örter – t.ex. persilja, gräslök, dill
- 1 msk majonnäs
- 2 msk Creme Fraiche
- salt och peppar
- 1/2 burk inläggningssill
- Rör ihop såsen
- Skär sillen i bitar och lägg i såsen
- Låt stå över natten i kylskåp
Ättikströmming
Klassisk strömming med kraftig syra.
- 1/2 kg rensade strömmingsfiléer
- 1 dl råg eller grahamsmjöl
- salt och vitpeppar
- olja eller smör
- 3 dl vatten
- 2 dl ättiksprit
- 2 lagerblad
- 1 msk socker
- salt ock peppar
- 5 kryddpepparkorn
- Blanda rågmjöl, salt och peppar på en tallrik.
- Vänd strömmingen i mjölet och stek i olja eller smör.
- Blanda lagen med vatten, ättika, socker och kryddor i en kastrull.
- Koka upp lagen och låt den svalna.
- Lägg den stekta strömmingen i lagen och låt stå över natten i kylskåp.
Senapsill
Det här receptet ger en lite mildare och krämigare sås med Creme Fraiche och senap. Gör gärna en blandning av svensk senap som ger en fin sötma och den franska senapen som ger lite syra med vinäger.
- 1 dl Creme Fraiche
- 1 msk fransk dijon senap
- 1 msk svensk söt senap
- 1/2 burk inläggningssill
- 1 tsk socker
- svartpepper
- hela gula och svarta senapsfrö
- (1 tsk dill klippt)
- Rör ihop såsen
- Skär sillen i bitar och lägg i såsen
- Lägg ev i dill
- Låt stå över natten i kylskåp
Inlagd sill
Inget speciellt med det här receptet. Jag gillar att lägga i senapsfrö som sväller upp i lagen och ger en god smak. Det första dagarna är grönsakerna så krispiga och goda.
- 1/2 dl ättiksprit
- 1 1/2 dl vatten
- 2 dl socker
- krossad vitpeppar
- svarta och gula senapsfrö
- 1 lagerblad
- 5 st kryddnejlikor
- 1/2 burk inläggningssill
- purjolök
- morot
- rödlök
- (1 tsk dill klippt)
- Blanda ättiksprit, vatten och socker. Lägg i kryddorna. Låt koka upp och ställ och svalna.
- Skär purjo, morötter och rödlök i strimlor. Lägg i en burk.
- Skär sillen i bitar och lägg i burken.
- Häll den kalla lagen i burken.
- Lägg ev i dill
- Låt stå över natten i kylskåp
Sherrysill
Söt sherry, tomat och krispig lök. Perfekt.
- 2 msk tomatpuré
- 1 msk socker
- en liten röd lök (eller en 1/2 större)
- 1 dl sherry
- krossad svartpeppar
- 1 burk matjesill
- Rör ihop såsen med hälften av sherryn
- Skär sillen i mindre bitar och lägg i såsen
- Häll på mer av sherryn till lätt rinnig konsistens
- Låt stå över natten i kylskåp
Vitlökssill
Söt sherry, tomat och krispig lök. Perfekt
- 1 dl Creme Fraiche
- 1/2 dl majonnäs
- 1 vitlöksklyfta
- 1/2 msk vitvinsvinäger
- 1/2 burk inläggningssill
- salt
- svartpeppar
- Rör ihop såsen och blanda i den pressade vitlöken
- Skär sillen i mindre bitar och lägg i såsen
- Låt stå över natten i kylskåp
Basilikasill
En sillsort som vi provat några år på julbordet och till midsommar. God och spännande basilika- och nötsmak till sillen.
Gravad strömming
Lite jobbigare med gravad strömming. Men väl värt besväret. Tänk på att strömmingen måste frysas för att undvika botulism.
- 1/2 kg strömminsfiléer
- 5 dl vatten
- 1 dl ättiksprit
- 1 msk salt
- Frys strömmingen minst ett dygn. Ta ut och tina.
- Lägg en strömmingsfilé på skärbrädan med skinnsidan ner
- Skär ut en filé genom att sätta kniven lite vid sidan om mitten längs sillen, tryck neråt och för kniven utåt sidan. Upprepa igen på andra sidan. Släng bort skinnet.
- Blanda vatten, ättiksprit och salt. Lägg i de utskurna sillfiléerna.
- Låt sillen ligga i lagen c:a 12 timmar
- Häll bort lagen och låt sillen rinna av väl.
- Använd sillen till senapssill eller vitlökssill i recepten ovan.
Annat till julbordet
Rökt korv med fänkål är favorit som man längtar efter i veckor före jul.
Inkokt lax med pepparrots- och gurkkräm. Fantastisk god inkokt lax som tagit en given plats på vårt julbord. Gusten’s favorit.